آیا انکار در دادگاه پس از اقرار در دادسرا امکان پذیر است؟
از جمله ادله برای اثبات دعوی که هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری استفاده میشود، اقرار کردن است. اقرار کردن به این معنی است که یک شخص بر علیه خودش در زمینه یک موضوع مشخص اعتراف کند. البته لازم به ذکر است که اعتراف کردن باید دارای شرایط خاصی باشد تا اعتبار داشته باشد. همچنین لازم است بدانید که شرایط اقرار در دعاوی کیفری نسبت به اقرار در دعاوی حقوقی حساستر است. چرا که اقرار در دعاوی کیفری باعث صادر شدن مجازات و ایجاد سوء پیشینه کیفری خواهد شد.
اقرار از جمله محکمترین دلیلی است که میتوان با کمک آن ارتکاب یک عمل را به شخص دیگری نسبت داد و به همین دلیل نیز بسیار اهمیت دارد که فردی که تمایل دارد برای اقرار اقدام کند از تمامی عواقب اعتراف اطلاع داشته باشد. از جمله اموری که برای اقرار وجود دارد این است که انکار پس از اقرار مسموع نیست. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با نکاتی در زمینه موضوع انکار پس از اقرار آشنا کنیم.
انکار بعد از اقرار در قانون مجازات اسلامی
تمامی اشخاصی که فعالیتهای مختلفی در زمینه کیفری دارند و یا حتی اشخاصی که به تازگی و به دلیل پرونده مورد نظر با دعاوی کیفری آشنا شدهاند، احتمالا این عبارت انکار پس از اقرار مسموع نیست را شنیده باشند. منظور از این عبارت انکار اقرار در امور کیفری مسموع نیست در واقع این است که پس از اقرار دیگر توانایی اقدام به انکار نخواهید داشت و به عبارتی بهتر دادگاه پس از اقرار، انکار را لحاظ نمیکند.
در مورد انکار اقرار در امور کیفری و به طور کلی در مورد انکار در طی ماده 173 قانون مجازات اسلامی منتشر شده در سال 92 ذکر شده است که انکار پس از اقراد باعث سقوط مجازات نخواهد شد. اما این امر که عدم استماع انکار پس از اقرار مطلق نیست و ممکن است در برخی موارد دادگاه به آن توجه کند. توصیه میشود در صورت داشتن پروندهای در این زمینه حتما از طریق مشاوره وکیل کیفری، راهنماییهای لازم را از یک فرد متخصص دریافت نمایید.
موارد پذیرش انکار بعد از اقرار
در قسمت قبل بیان کردیم که در ماده 173 در مورد انکار در دادگاه کیفری و به طور کلی در مورد انکار پس از اقرار توضیحاتی آمده است. لازم است بدانید که در ادامه این ماده ذکر شده که انکار پس از اقرار در صورتی که اقرار به یک جرمی باشد که مجازات آن سنگسار و یا قتل است، شنیده میشود و دادگاه نیز اقدام به بررسی آن خواهد کرد.
به طور کلی در مورد انکار در دادگاه کیفری باید بیان کرد که اگر جرایم دارای مجازات سنگسار و یا حد قتل باشند، حتی اگر در حین اجرای مجازات باشند، شخص اقرار کننده میتواند برای انکار اقرار اقدام نماید. پس از انکار مجازات مشخص شده دیگر اجرا نمیشوند و به جای آنها مجازات دیگری اعمال خواهد شد.
بدین ترتیب برای زنا و لواط مجازات صد ضربه شلاق و برای دیگر جرائم مجازاتی از قبیل حبس تعزیری درجه پنج در نظر گرفته خواهد شد. در صورت تمایل به دریافت بهترین راهنمایی در این زمینه میتوانید با مشاور کیفری آنلاین در ارتباط باشید تا در کمترین زمان پاسخ سوالات خود را به دست آورید.
1. فاسد بودن اقرار
لازم است بدانید انکار بعد از اقرار در دادسرا فقط در یک سری شرایط خاص امکان پذیر است. به طور کلی در صورتی که یک اقرار معتبر نباشد به آن اقرار فاسد میگویند. طبق قانون در صورتی که یک شخص به وجود حقی برای فردی دیگر و به ضرر خود اطلاع دهد، اقرار خواهد بود و به عنوان ادلهای برای اثبات دعوا، قاطع دعوا میشود و دیگر به هیچ دلیل دیگری نیاز نخواهد بود و شخص اقرار کننده موظف به پایبندی به اقرار خواهند شد.
از جمله آثاری که اقرارهای فاسد و بدون اعتبار در صورت به اثبات رساندن فاسد بودن آنها خواهند داشت میتوان به این امر اشاره کرد که دیگر هیچ تاثیری در دعوای مطرح شده نخواهند داشت و به طور کلی نمیتوانند به عنوان ادله اثبات قاطع دعوا شوند و علاوه بر این اقرار کننده ملزم به پایبندی به اقرار خود نخواهد شد.
2. مبتنی بر اشتباه بودن اقرار
انکار بعد از اقرار در دادسرا ممکن است در صورت اشتباه بودن اقرار مورد پذیرش واقع شود. به طور کلی برخی اوقات ممکن است منشا اقرار امری مخالف با واقعیت باشد که خود به دو نوع کلی زیر است:
-
اشتباه موضوعی
در صورتی که شخصی موضوعی را خلاف واقعیت تصور کند و بدین ترتیب به نفع شخص دیگری به یک حقی اعتراف نماید، اگر که یک وارث بر اساس سندی که شخص دیگر ارائه میکند به وجود دینی اقرار کند اما پس از آن در بین دارایی متوفی یک سندی پیدا شود که بر تادیه دین شخص ذکر شده دلالت کند، اقرار کننده میتواند با توجه به آخرین سند بیاعتبار بودن اقرار را درخواست نماید.
-
اشتباه حکمی
نوع دیگر این است که اقرار کننده به دلیل عدم اطلاع داشتن از حکم قانونی پرونده به نفع شخص دیگری اقرار نماید، در صورتی که شخصی از متوفی طلبکار باشد و این طلب را از عموی پدری که وارث وی است، مطالبه نماید، عمو نیز به دلیل تصور اشتباه که در ارث بر پسر عموی ابوینی مقدمتر است به این طلب و دین اعتراف کند.
دادگاه نیز به دلیل اشتباه موضوعی ممکن است به بیاعتباری اقرار رای دهد. اما در مورد اشتباه حکمی امروزه اختلاف نظراتی وجود دارد. برخی اعتقاد دارند که این مورد موجب بیاعتباری اقرار نخواهد شد و برخی دیگر نیز معتقد هستند که اشتباه حکمی میتواند باعث ابطال اقرار شود.
برای این امور لازم است تا اقدام به دریافت مشاوره کیفری تلفنی کنید تا بتوانید فورا بهترین مسیر را انتخاب کنید. کارمنتو در واقع پلتفرم جامعی است که برقراری ارتباط در آن به صورت آنلاین و تلفنی با یکی از 350 متخصص برتر کشور در این زمینه انجام میشود که ارائه خدمت با معقولترین قیمت بازار خواهد بود و همچنین وضعیت مشاور به منظور صرفه جویی در زمان شما کاربران به صورت آنلاین و آفلاین نمایش داده میشود.
سخن پایانی
اقرار در واقع به معنی ابراز و یا اعتراف است و در حقوق نیز به معنای خبر دادن از یک حق به ضرر خود و به منفعت دیگری است. اقرار به روشهای مختلفی محقق میشود و فقط در صورتی که دادگاه و قاضی آن را معتبر بداند دارای آثار حقوقی خواهد بود. البته در صورت فراهم شدن یک سری شرایط خاص ممکن است این اقرار قابل انکار باشد که در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی در این زمینه ارائه دهیم.