در دیدار ترامپ با دبیرکل ناتو چه گذشت؟
دبیرکل ناتو با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا در پالم بیج، فلوریدا ملاقات کرد. انتظار میرود ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود دوباره اعضای ناتو را تحت فشار قرار دهد تا هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند.
به گزارش خبرویژه، مارک روته، دبیرکل ناتو با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده در فلوریدا ملاقات کرد.
مارک روته، دبیرکل ناتو، روز شنبه ۲۳ نوامبر (۳ آذر) با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، در پالم بیج، فلوریدا ملاقات کرد. فرح دخلالله، سخنگوی ناتو، این خبر را تایید کرد.
دبیرکل ناتو گفت که این دو “در مورد مسائل مختلف امنیت جهانی که ناتو با آنها روبهرو است، گفتگو کردند”، اما جزئیات بیشتری ارائه نداد.
پیش از این ترامپ گفته بود که مخالف ادامه کمکهای نظامی به اوکراین است، موضوعی که بسیاری از اعضای اروپایی ناتو آن را مایوسکننده میدانند. ترامپ، متیو ویتاکر را به عنوان سفیر جدید آمریکا در ناتو معرفی کرده است. انتظار میرود که ویتاکر در مذاکرات با متحدان ناتو، سیاست “اول آمریکا” ترامپ را دنبال کند.
مناقشه بر سر میزان هزینههای دفاعی اعضای ناتو
انتظار میرود ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود با فشار بر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، تلاش کند تا آنها هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند. پیش از این نیز ترامپ تاکید کرده بود که آنها باید ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینههای دفاعی اختصاص دهند.
در همین راستا، “ماگدالنا سوبکوویاک سزارنکا”، وزیر مامور در کابینه لهستان، در آستانه ریاست دورهای کشورش بر اتحادیه اروپا، تاکید کرد که همبستگی اروپادر اجرای طرح سپر شرقی نشاندهنده عزم این قاره برای دفاع از خود است. وی در گفتگو با روزنامه “فایننشال تایمز” گفت: «فکر میکنم این همبستگی به دونالد ترامپ (رئیسجمهور منتخب ایالات متحده) نشان خواهد داد که ما، بهعنوان اعضای اتحادیه اروپا، دقیقاً میدانیم برای دفاع از خود چه اقداماتی لازم است.»
سوبکوویاک سزارنکا افزود: «اگر ترامپ تنها به همکاری با کشورهای سرمایهگذار در بخش دفاعی اشاره کند، لهستان اطمینان دارد چرا که ما چهار درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به بخش دفاعی اختصاص دادهایم. اما پرسش این است که وضعیت سایر کشورها چگونه است؟ تامین مالی طرح سپر شرقی میتواند راهی برای نشان دادن تعهد مشترک کشورهای اروپایی باشد.»
پیش از این نیز، آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی اعضای اروپایی ناتو به بودجه دفاعی در شرایط فعلی را کافی ندانست و خواهان افزایش آن شده بود.