سیاسی

معنای ارسال موشک‌های امریکایی برای اوکراین

سیاستمداران آمریکایی بر این باورند که تصمیم بایدن، برای دادن مجوز استفاده از موشک‌های دوربرد امریکایی در حمله به عمق خاک روسیه توسط کی‌یف، زمینه‎‌ساز جنگ جهانی سوم خواهد شد

به گزارش خبرویژه، روزنامه اعتماد در یادداشتی به موضوع لغو محدودیت‌های امریکا در استفاده اوکراین از سلاح‌های دوربرد پرداخته است.

محمود فاضلی، پژوهشگر مسائل بین‌الملل، در این روزنامه نوشت: موضوع اوکراین و لغو محدودیت‌هایی که مانع استفاده اوکراین از سلاح‌های دوربرد ارایه شده از سوی امریکا برای حمله به‎ عمق خاک روسیه به یکی از موضوعات اصلی اروپا تبدیل شده است. آژانس امنیت و همکاری دفاعی وزارت امریکا اعلام کرده این کشور فروش تجهیزات و خدمات نظامی ۱۰۰ میلیون دلاری به دولت کی‌یف را تایید کرد و این موضوع به اطلاع کنگره رسانده شده است.

وزرای دفاع امریکا اجازه استفاده از مین‌های زمینی ضد نفر در اوکراین را داده است. این مین‌ها غیرمقاوم هستند و پس از مدتی از پیش تعیین شده بی‎ اثر می‌شوند. رییس‌جمهوری کنونی امریکا فعالانه از کی‎ یف حمایت کرده و منابع مالی و نظامی قابل توجهی را برای نظامیان اوکراینی فراهم کرد. این کمک‎ها شامل ارسال تسلیحات نظامی، آموزش نیرو‌های ارتش اوکراین و کمک‌های مالی به ارزش بیش از ۵۹ میلیارد دلار بود. این تصمیم برای لغو محدودیت‌های امریکا البته با واکنش‎هایی در داخل امریکا روبه‌رو بوده است.

مایک لی، نماینده کنگره امریکا اعتقاد دارد تصمیم بایدن، برای دادن مجوز استفاده از موشک‌های دوربرد امریکایی در حمله به عمق خاک روسیه توسط کی‌یف، زمینه‎‌ساز جنگ جهانی سوم خواهد شد. جو بایدن به تازگی زمینه را برای جنگ جهانی سوم فراهم کرده است. بایدن، رییس‌جمهور امریکا، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور را موظف کرده تا اهمیت تخصیص ۳۵ میلیون دلار کمک به اوکراین را بررسی کند. امریکا کمک نظامی به ارزش ۲۷۵ میلیون دلار به اوکراین ارسال کرد که به‌گفته مقامات برای تامین «نیاز‌های حیاتی اوکراین در زمینه امنیت و دفاع» اختصاص یافته است. جان هیلی، وزیر دفاع انگلیس در پارلمان انگلیس اعلام کرد که برای خرید پهپاد‌های تهاجمی و نظارتی جدید یک کمک نظامی علاوه ۷.۵ میلیون پوندی به اوکراین ارایه خواهد کرد.

شرکای بین‌المللی و متحدان باید برای حمایت از اوکراین و تامین شکست رییس‌جمهور روسیه گرد هم آیند. بودجه‌ای برای پهپاد‌های تهاجمی و نظارتی جدید در اختیار اوکراین قرار گرفته و این کمک از طریق ائتلاف هواپیما‌های بدون سرنشین به‎رهبری کشورش و لتونی ارایه شده و از صندوق سالانه ۳ میلیارد پوندی برداشت می‌شود.

وزارت دفاع انگلیس تاکید دارد حمایت نظامی از اوکراین گسترش خواهد یافت. کمک‌های نظامی مذکور از توانایی‌های نیرو‌های مسلح اوکراین در برابر روسیه حمایت قابل توجهی خواهد کرد. دولت انگلیس به اوکراین اجازه داده تا از موشک‌های دوربرد «سایه توفان» علیه اهدافی در خاک روسیه استفاده کند. به‌دنبال صدور مجوز استفاده اوکراین از سلاح‌های دوربرد امریکایی برای حمله به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه از سوی رییس‌جمهور امریکا، پاریس مجوز استفاده کی‌یف از سلاح‌های دوربرد اهدایی از سوی فرانسه و انگلیس را صادر کردند. در حالی که پاریس و لندن از این درخواست رییس‌جمهور اوکراین برای استفاده از سلاح‌های دوربرد اهدایی از سوی فرانسه و انگلیس حمایت کرده بودند، اما تا زمانی که بایدن با استفاده کی‌یف از موشک‌های دوربرد تاکتیکی اتکمز (ATACMS) برای حمله به اهداف نظامی در خاک روسیه موافقت نکرده بود، برای صدور مجوز استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد اسکالپ و سایه توفان برای انجام این نوع حملات خودداری کرده بودند.

فرانسه تعداد دقیق موشک‌های دوربرد SCALP ارسال شده برای ارتش اوکراین را فاش نخواهد کرد. به‌باور جورجیا ملونی، نخست‎ وزیر ایتالیا «رم سیاست امریکا در حمایت از اوکراین را درک می‌کند، اما ما به کی‌یف اجازه داده‌ایم که از سلاح‌هایی که به اوکراین می‌فرستیم فقط در خاک این کشور استفاده کند و تغییری در این سیاست ایجاد نشده است. صدور مجوز استفاده کی‌یف از سلاح‌های دوربرد برای حمله به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه از سوی امریکا و بعضی از کشور‌های غربی صادر شده است.

سیاست ما در استفاده اوکراین از سلاح‌های ایتالیایی تغییری نکرده است. ایتالیا تا زمانی که لازم باشد از کی‌یف حمایت خواهد کرد، اما همواره روی موضوع دفاع هوایی متمرکز بوده است و همچنان به این سیاست ادامه خواهد داد.» اوکراین برای استفاده از سلاح‌های دوربرد امریکایی از اولین حمله خود به عمق خاک روسیه در روز‌های آینده خبر می‌دهد. اولین حملات به عمق خاک روسیه احتمالا با استفاده از موشک‌های دوربرد تاکتیکی اتکمز (ATACMS) که برد آنها بیش از ۳۰۰ کیلومتر است، انجام خواهد شد، اما آنها به‌دلیل نگرانی‌های امنیتی عملیاتی، به جزییات بیشتری در این خصوص اشاره نکردند. رییس‌جمهوری اوکراین اخیرا تاکید کرده توان کشورش در تولید تسلیحات نظامی به تنهایی برای پیروزی در جنگ کافی نیست و اگر حمایت‎های مالی و نظامی کشور‌های غربی و به ویژه امریکا متوقف شود، کی‌یف در جنگ با روسیه حتما شکست خواهد خورد.

اگر دولت ترامپ، رییس‌جمهوری امریکا تصمیم بگیرد کمک‎های نظامی به کی‎یف را کاهش دهد، این «انتخاب» امریکا خواهد بود و اوکراین تصمیمات جدیدی در این ارتباط اتخاذ خواهد کرد. زلنسکی بار‌ها خواستار لغو محدودیت استفاده از سلاح‌های دوربرد غربی برای حمله به فرودگاه‎ها، پرتابگر‌های موشکی و مخازن مهمات، انبار سوخت و مراکز فرماندهی روسیه شده است.

وزیر خارجه اوکراین نیز گفته است: «این مساله مهمی است که هر گونه محدودیت بر استفاده از تسلیحات امریکایی و انگلیسی علیه اهداف مشروع نظامی روسیه برداشته شود.» مقامات روسیه بار‌ها اعلام کردند که کمک تسلیحات نظامی به اوکراین باعث عقب‎نشینی مسکو یا تغییر مسیر عملیات نظامی ویژه نخواهد شد. این در حالی است که رییس‌جمهور روسیه پیش‎تر با بیان اینکه ارایه مجوز به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد برای حمله به اهدافی در خاک ما به منزله مشارکت مستقیم کشور‌های عضو ناتو در جنگ علیه روسیه است، این موضوع ماهیت درگیری را به گونه قابل توجهی تغییر خواهد داد. ارتش اوکراین قادر به استفاده مستقل از سامانه‌های موشکی غربی برای چنین حملاتی بدون مداخله نظامیان ناتو نیست.

به این مقاله امتیاز دهید
دکمه بازگشت به بالا