جدیدترین و آخرین اخبار داغ سلامت

مازوت چیست و چه معایبی دارد؟

مازوت چیست ؟ هر سال با نزدیک شدن به فصل سرما، مقصر آلودگی هوا ظاهر می شود. این موضوع هر سال یک متهم جدید دارد و امسال با گذر از کیفیت بنزین، خودروهای فرسوده و موتورسیکلت ها، نیروگاه ها، صنایع و مازوت آنها در رتبه های بعدی قرار دارند.
یافتن راه‌حل برای معضل آلودگی هوا بدون شک یکی از ضروری‌ترین کارهاست، اما هر ساله یافتن مقصر آنقدر طول می‌کشد که فرصتی برای حل آن وجود ندارد و چون فصل سرما کوتاه است، تنها غبار سیاه آلودگی باقی می ماند. مردم تا پایان فصل آن را درک می کنند.
علیرغم اینکه بنزین منبع اصلی آلودگی هوا در سال‌های گذشته بود، مقامات مدعی هستند که بهبود کیفیت بنزین باعث حذف این فرآورده نفتی از معادله شده است. با این حال، هنوز هم به دلیل احتراق ضعیف وسایل نقلیه و موتور سیکلت های قدیمی مقصر شناخته می شود. مازوت برای صنعت و نیروگاه ها مورد تاکید امسال است.

مازوت چیست؟
با این حال، مازوت چیست؟

با این حال، مازوت چیست؟

مازوت به گفته سایت های تخصصی این موضوع، نوعی نفت کوره بی کیفیت و با ویسکوزیته بالا است که در نیروگاه های حرارتی و سایر کاربردها استفاده می شود. ترکیب مازوت خرد شده در اروپا و ایالات متحده به دیزل تبدیل می شود. از آنجایی که شوروی سابق و خاور دور فاقد ظرفیت تبدیل مازوت به سایر محصولات پتروشیمی بودند، زمانی از مازوت برای گرم کردن خانه ها استفاده می شد. کوره های مازوت گاهی اوقات به عنوان زباله سوز در کشورهای غربی شناخته می شوند.
مازوت که عمدتاً در روسیه، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان و ایران تولید می شود، برای گرم کردن بویلرها (دیگ بخار) برای تولید بخار استفاده می شود. امتیاز بالایی دارد. میزان گوگرد این سوخت که منبع اصلی آن تعیین می شود، یکی از ضروری ترین متغیرها در درجه بندی آن است. این سوخت معمولاً در صنعت حمل و نقل سوخت با عنوان «نفت کثیف» شناخته می شود و به دلیل ویسکوزیته بسیار بالا به تجهیزات پمپاژ خاصی نیاز دارد.
مازوت یکی از اجزای نفت خام است و پس از تبخیر بنزین و سایر فرآورده های سبک تر، در نتیجه تقطیر جزئی در طی پالایش نفت خام، از نفت خام به دست می آید.

در نتیجه، مازوت یک نفت کوره با عیار پایین است. نفت کوره یک فرآورده نفتی است که در انواع موتورها، روشنایی، بخاری ها و کوره ها و همچنین به عنوان حلال استفاده می شود. همانطور که قبلاً گفته شد، نفت کوره از نفت خام ساخته شده و برای استفاده در کاربردهای مختلف تصفیه می شود.

اثرات ورود مازوت به محیط زیست چه پیامدهایی دارد؟

همانطور که قبلاً گفته شد برای گرم کردن دیگ‌های بخار در نیروگاه‌های حرارتی به مازوت نیاز است، اما انتشار مازوت و سایر نفت‌های کوره در محیط، پیامدهای مختلفی دارد. نفت های کوره مانند مازوت از ترکیبات متعددی تشکیل شده اند که هر کدام یک ترکیب منحصر به فرد هستند. به دلیل نشت مخازن ذخیره آنها در آب و خاک، برخی از این ترکیبات با رسیدن به خاک یا آب های سطحی تبخیر و برخی دیگر متلاشی می شوند.

نور خورشید ممکن است مواد تبخیر شده را به مولکول های دیگر تجزیه کند. این همچنین می تواند در نتیجه قارچ و باکتری در آب یا خاک ایجاد شود. این ترکیبات، که ممکن است در خاک و سایر زیستگاه ها یافت شوند، می توانند بیش از یک دهه در محیط زیست باقی بمانند. مواد شیمیایی سمی مانند بنزن، تولوئن و زایلن از جمله آنها هستند.

فرآورده های نفتی مانند مازوت و نفت کوره امروزه به روش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. محتمل ترین سناریو استفاده از نفت سفید برای گرم کردن خانه ها است که قبلاً نسبتاً رایج بود. نفت سفید و سایر مواد شیمیایی نفتی نیز به عنوان پاک کننده و حلال مورد استفاده قرار می گیرند. در نتیجه، اگر این ترکیبات در خانه ذخیره شوند و سپس تبخیر شوند، احتمال تماس آنها با پوست بسیار زیاد است. همچنین وجود نیروگاه های حرارتی در نزدیکی شهرها و همچنین استفاده از مازوت در آنها، افراد را در معرض مواد شیمیایی ناشی از احتراق ناقص این محصولات قرار می دهد.

مازوت و سایر سوخت‌ها هنگام تنفس یا مصرف آب یا غذای آلوده و همچنین هنگامی که پوست شما با آنها تماس پیدا می‌کند، وارد بدن می‌شوند. اگر محل کار یا خانه شما در نزدیکی شرکت ها و نیروگاه هایی باشد که از این سوخت استفاده می کنند، مازوت و سایر سوخت ها نیز وارد بدن می شوند.

اثرات بهداشتی استفاده از مازوت
اثرات بهداشتی استفاده از مازوت

اثرات بهداشتی استفاده از مازوت

هنگامی که سوخت های فسیلی حاوی گوگرد، مانند مازوت، سوزانده می شوند، مواد شیمیایی به نام Sox آزاد می شوند که اکثر آنها SO2 است. SO2 یک گاز سمی است که برای سلامتی مضر است. این گاز از هوا سنگین‌تر است و زمانی که غلظت آن در هوا از 500 قسمت در میلیارد بیشتر شود، بوی بدی از خود متصاعد می‌کند که در این غلظت کشنده است.

این گاز باعث ناراحتی قفسه سینه، مشکلات تنفسی، قرمزی چشم و افزایش خطر بیماری قلبی و تنفسی در دوزهای کمتر می شود. به طور معمول، غلظت این گاز در جو کمتر از 10ppb است که در این سطح هیچ اثر مضری بر سلامت انسان ندارد.

تولید سولفات ها و نیترات ها به شکل ذرات معلق در هوا یا ذرات بسیار ریز در هوا با تشدید آلودگی هوا، خطر ابتلا به آسم، حملات قلبی و بحران های تنفسی را افزایش می دهند.

سومین پیامد سوختن مازوت فراتر از منبع انتشار آن است که در آن اکسیدهای گوگرد در نتیجه برهمکنش بین جو و فاز محلول در آب به اسید تبدیل می شوند. تحت شرایط خاص هواشناسی، این ذرات معلق اسیدی به باران اسیدی، برف و مه تبدیل می‌شوند. هنگامی که آلودگی هوا توسط انسان تولید نمی شود، باران اسیدی دارای pH تقریباً 5.5 است که به دلیل وجود اسید کربنیک است که هنگام واکنش بخار آب با دی اکسید کربن تشکیل می شود.

باران اسیدی پیامدهای منفی دیگری دارد، مانند حل شدن فلزات سنگین در محیط، و خاک دیگر قادر به حمایت از ریشه درختان نخواهد بود. در نتیجه فرسایش خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی، خطر سیل افزایش می یابد.
ما ترجیح می دهیم از مازوت استفاده نکنیم، اما در شرایط خاص لازم است.
مسئولان کلانشهرها بارها این موضوع را تکذیب کرده و مدعی شده اند که هیچ یک از صنایع و نیروگاه های تهران از مازوت استفاده نمی کنند. اما این موضوع در کل کشور صدق نمی کند چرا که بیژن زنگنه، وزیر نفت سابق اعلام کرد: «بی شک باید مصرف را مدیریت کرد؛ ما نمی خواهیم از مازوت استفاده کنیم، اما در برخی باید این کار را انجام دهیم.
به گفته وی برخی از استانداران کشور درخواست معافیت استانشان از مصرف مازوت را دارند اما هر استانی که صحبت می کند این درخواست را مطرح می کند.
اما باید توجه داشت که تعداد نیروگاه های فرسوده در ایران کم نیست و کمبود نقدینگی باعث شده تا تعویض نیروگاه ها آن طور که باید انجام نشود. در تهران اگرچه تاکنون از مازوت استفاده نشده است، اما نیروگاه های تهران آلاینده هستند و باید برای این مهم فکری اساسی کرد.

5/5 - (7 امتیاز)
دکمه بازگشت به بالا