آموزش کامل رایانش ابری: هر آنچه باید درباره فناوری ابری بدانید

رایانش ابری نوعی سرویس پردازشی با تنوع فوقالعاده بالا است که توانسته دنیای دیجیتال را متحول کند. با بهرهگیری از این تکنولوژی بدون نیاز به نگهداری اطلاعات روی هارددیسک میتوانید برنامههای کاربردی خود را بهصورت مداوم بهروزرسانی کنید. علاوه بر این، این فناوری از سه نوع عمومی، خصوصی و ترکیبی تشکیل شده است که نوع ترکیبی آن بالاترین امنیت را فراهم کرده و مدل عمومی مناسبترین قیمت را دارد. امکان ذخیرهسازی دادهها و بازگرداندن آنها در صورت بروز حملات مخرب، انعطافپذیری بالا و امکان مدیریت متمرکز و بهتر دادهها از مزایای استفاده از این تکنولوژی هستند. در ادامه این فناوری، مزایا و کاربردهای آن را بهصورت مفصل شرح میدهیم.
رایانش ابری چیست؟
این تکنولوژی به نوعی محاسبات مدرن اشاره دارد که طی آن خدمات، زیرساختها، نرمافزارها و منابع کامپیوتری بهوسیله اینترنت بهشکل اشتراکی به کاربران ارائه میشوند. بهعبارتی، کاربران استفاده از خدمات زیرساخت ابری و نرمافزارهای مبتنی بر ابر را به مدیریت زیرساختها یا تجهیزات محلی ترجیح میدهند.
در این مدل، شرکت ارائهدهنده سرویس وظایفی مانند میزبانی دادهها، پردازشها و زیرساختها را برعهده دارد و این امکان را برای کاربران فراهم میکند که بتوانند با اینترنت از منابع بهره ببرند. این تکنولوژی نوین کاربران را از تهیه سرور فیزیکی، کامپیوتر ابری و سایر تجهیزات بینیاز کرده است.
در مقالات رایانش ابری نیز به این موضوع اشاره شده است که کاربران فقط به اندازه منابعی که مصرف میکنند، ملزم به پرداخت هزینه هستند و این روش، راهی مقرونبهصرفه محسوب میشود. این فناوری از سرورها، نرمافزارهای و فضاهای ذخیرهسازی متعددی تشکیل شده است.
در حالت کلی، ۳ نوع ذخیرهسازی ابری با نامهای ذخیرهسازی آبجکت، فایل و بلاک وجود دارند که مدل اول برای اپلیکیشنهای مدرنی که به انعطافپذیری بالا نیاز دارند، مناسب است. ذخیرهسازی فایل معمولاً با یک سرور ذخیرهسازی متصل به شبکه (NAS) پشتیبانی میشود و برای نگهداری از دادههای کلان مناسب است. ذخیرهسازی بلاک نیز تأخیر حداقلی برای بارهای کاری با کارایی بالا را ارائه میدهد. از نرمافزارهای پردازش سریع ابری میتوان به آباکوس، لمپس، مایا و کامسول اشاره کرد.
انواع رایانش ابری
این تکنولوژی دارای مدلهای متفاوتی با ویژگیهای متنوعی است که هرکدام برای کسبوکارهای گوناگونی طراحی شدهاند. برخی از آنها امنیت بالایی دارند و برخی دیگر به تخصص IT نیازمند هستند. بههمین دلیل، انتخاب نوع ابر و سرویس باتوجهبه نیازهای خود از اهمیت بالایی برخوردار است. مدلهای مختلف این فناوری در زیر بیان شدهاند.
- ابرهای عمومی: به فضاهایی که کاربران مالک زیرساختهای فناوری اطلاعاتشان نیستند، ابرهای عمومی گفته میشود که در مشاغل زیادی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در این ابرها، زیرساختها بهوسیله شخص ثالث نگهداری میشوند و میتوان گفت در کسبوکارهایی که از ابرهای عمومی بهره میبرند، هزینههای اجرا، نگهداری و هزینههای عملیاتی IT نیز کاهش پیدا میکنند.
- ابرهای خصوصی: از ویژگیهای برجسته این مدل میتوان به امنیت بالای آن اشاره کرد. اطلاعات کسبوکارها در این فضا امنیت بالاتری دارند و بهعبارتی ابرهای خصوصی، زیرساختهای سفارشی مخصوص یک تجارت واحد هستند. از وظایف شخص ثالث در این مدل از رایانش ابری میتوان به مدیریت، پیکربندی و نگهداری از زیرساختها اشاره کرد. در این مدلها بهدلیل افزایش سطح امنیت ابری میتوان سرور را بهشکل متمرکزتری کنترل کرد. لازم است بدانید که ابرهای خصوصی به تخصص IT نیاز دارند.
- ابرهای ترکیبی: این ابرها که به آنها ابرهای هیبریدی نیز گفته میشود، برای کسبوکارهایی مناسب هستند که از مدلهای خصوصی و عمومی این تکنولوژی بهره میگیرند. بههمین دلیل، این مدلها در برطرف کردن نیازهای تجاری خاص کاربرد زیادی دارند. از ویژگیهای این ابرها میتوان به کاهش هزینهها، انعطافپذیری و مقیاسپذیری بالا اشاره کرد. همچنین، از نظر امنیت اطلاعات نیز نسبت به مدلهای خصوصی و عمومی عملکرد بهتری را ارائه میدهند.
فواید رایانش ابری
این تکنولوژی از مزایای فراوانی مانند مقیاسپذیری بالا و کاهش هزینهها برخوردار است که به مدیریت بهتر بودجه کمک میکند. با استفاده از این زیرساخت میتوانید بدون نیاز به صرف هزینههای گزاف برای تهیه سرورهای فیزیکی و…، به اطلاعات دسترسی داشته باشید و مانع از بروز حملات مخرب شوید. تعدادی از فواید فناوری ابری به شرح زیر هستند.
- انعطافپذیری: انعطافپذیری مهمترین مزیت این تکنولوژی است که به بهبود عملکرد کسبوکارهای مختلف کمک بزرگی میکند. با استفاده از Cloud computing میتوانید بدون نیاز به سرمایهگذاری و در کوتاهترین زمان، فضای ذخیرهسازی مناسبی را برای کسبوکار خود فراهم کنید.
- صرفهجویی: همانطور که گفته شد در هنگام استفاده از ابر رایانش تنها هزینه منابعی که به آنها نیاز دارید و از آنها استفاده میکنید را پرداخت خواهید کرد. بههمین دلیل، بهرهگیری از زیرساخت ابری مانع از ایجاد زیرساختهای گسترده و زیاد میشود. از دیگر مزایای جلوگیری از ایجاد زیرساختهای زیاد میتوان به امکان تمرکز تیمهای IT روی کارهای استراتژیک اشاره کرد. همچنین، در زمان عدم استفاده از منابع یا کاهش آنها میتوانید بهمیزان قابل توجهی در هزینهها صرفهجویی کنید.
- دسترسی آسان: با استفاده از این فضای ذخیرهسازی میتوانید در هر زمان و هر مکان، دادههای خود را کنترل کنید. بهعبارتی، این تکنولوژی دسترسی کاربران به دادهها را بدون نیاز به استفاده از دستگاههای خاص فراهم میکند.
- امنیت پیشرفته: با استفاده از رایانش ابری با مدیریت متمرکز و نگهداری خودکار میتوان سطح امنیت دادهها را بهشکل قابل توجهی افزایش داد. این تکنولوژی به فناوریهای نوینی مجهز است که از محیطهای ابری در برابر انواع حملات و تهدیدها محافظت میکنند. اگر سرویسهای ابری را از ارائهدهندگان معتبر مانند آروانکلاد تهیه کنید، میتوانید از محافظت دادههای خود به بهترین شکل ممکن، اطمینان داشته باشید.
- جلوگیری از از دست رفتن دادهها: بیشتر ارائهدهندگان این سرویسها خدماتی نظیر بکاپ و بازیابی فاجعه یا همان Disaster recovery را نیز ارائه میدهند. اهمیت وجود خدمات ابری نظیر ذخیرهسازی، در هنگام خرابی سختافزار، تهدیدهای مخرب و خطاهای جزئی کاربران مشخص میشود.
کاربرد رایانش ابری
کاربرد این تکنولوژی بسیار گستردهتر از تصورات ما است. بهعنوان مثال، اکنون که این مطالب را مطالعه میکنید، درواقع در حال استفاده از این تکنولوژی هستید. اگر بخواهیم مثال وسیعتری از کاربرد این فناوری بزنیم، میتوانیم به Netflix اشاره کنیم.
نتفلیکس با استفاده از سرویس این زیرساخت ابری به اجرای سرویس Video Streaming میپردازد. اگر بهشکل آنلاین ارسال ایمیل، ویرایش فایلها و اسناد و حتی گوش دادن به موسیقی را انجام میدهید، درواقع در حال بهرهمندی از این تکنولوژی هستید.
سازمانهایی که سرویس پرداخت قبوض آنلاین را جایگزین پرداخت قبض دستی کردهاند نیز از این فناوری بهره میبرند. ردپای رایانش ابری را میتوان در اپلیکیشنهای مختلف نیز مشاهده کرد. بهعنوان مثال، تولیدکنندگان نرمافزارهایی که اپلیکیشنهای خود را بهشکل سرویسی بر بستر اینترنت ارائه میدهند و از مدل اشتراک گرفتن یا همان subscription استفاده میکنند، درواقع از این تکنولوژی بهره میبرند.
از کاربردهای این فناوری در کسبوکارهای مختلف میتوان به نرمافزار حسابداری سپیدار اشاره کرد. یک شرکت حسابداری را تصور کنید که چند حسابدار در آن مشغول به فعالیت هستند و تعدادی از آنها وظایف خود را بهصورت دورکار انجام میدهند.
در این شرایط هر حسابدار برای دسترسی به اطلاعات سیستم، باید بهصورت فیزیکی در شرکت حضور یابد؛ درحالیکه با استفاده از این فناوری هر حسابدار میتواند تنها با دسترسی به اینترنت، به انجام وظایف خود بپردازد. علاوه بر آنها، دیگر کارمندان انباردار و… نیز میتوانند بهراحتی و بهصورت آنلاین به سیستم دسترسی داشته باشند.