سیاسی

خضریان: بنزین کد ملی، دهک‌های پایین را هم به بازار سیاه می‌کشاند

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با انتقاد از طرح تخصیص بنزین به کد ملی اشخاص گفت: این طرح می‌تواند روی دیگر سکه شوک‌درمانی باشد. خانواری که نسبت به مصرف فعلی خود با کمبود سهمیه مواجه شود، ناچار است بنزین را از بازار خرید و فروش سهمیه تهیه کند و در این شرایط قیمت توافقی می‌تواند به‌شدت افزایش یابد. اگر قرار است اصلاح قیمتی انجام شود، باید شفاف، تدریجی و متناسب با میزان مصرف باشد.

به نقل از خانه ملت، علی خضریان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی  با رد این ادعا که سهمیه به کد ملی الزاماً به نفع دهک‌های پایین است، افزود: مسأله فقط خانوارهای فاقد خودرو نیستند. مطابق آمار پایگاه رفاه ایرانیان در سال ۱۴۰۵، به‌ طور میانگین حدود ۳۵ درصد خانوارهای دهک‌های اول تا پنجم خودرو دارند. این خانوارها از یک‌سو درآمد محدودی دارند و از سوی دیگر بخشی از مصرف بنزین آنها ضروری است. و در صورت اجرای این طرح، همین گروه می‌تواند برای تأمین مصرف خود ناچار به خرید سهمیه با قیمت بالاتر شود.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم تأکید کرد: درآمد فرد فاقد خودرو از فروش سهمیه، درآمد جدیدی در اقتصاد ایجاد نمی‌کند؛ بلکه انتقال پول از مصرف‌کننده بنزین به دارنده سهمیه مازاد است. بنابراین برای سنجش عدالت یک سیاست، باید دید هزینه این درآمد را چه کسانی می‌پردازند.

وی درباره اصلاح قیمت گفت: برای اصلاح وضع موجود باید از مصرف‌های بالا و خودروهای متعدد خانوار آغاز کرد. افزایش تدریجی نرخ سوم و کاهش مرحله‌ای سهمیه خودروهای دوم و بیشتر می‌تواند بدون وارد کردن شوک عمومی، مصرف‌های بالاتر را هدف قرار دهد.

عضو کیمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به مصوبه دولت در آذر ۱۴۰۴ درباره نرخ سوم گفت: دولت در این زمینه پیش از این تصمیم گرفته است. لذا کشور نباید دچار تعدد تصمیمات و تغییر مداوم قواعد شود. اصل باید این باشد که با کمترین تغییر در قوانین و سازوکارهای موجود، مسأله را حل کنیم و پیش از طراحی یک نظام جدید، اثر تصمیمات قبلی را بسنجیم.

به این مقاله امتیاز دهید
16
17

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا